top of page

Ο ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Ξενοφών Ξενάκης, MD, PhD
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχόλης Πανεπιστήμιου Αθηνών
Χειρούργος Μαστού – Ειδικός Μαστολόγος


Μετά από δεκαετίες προόδου στους μεθόδους διάγνωσης, στους τρόπους θεραπευτικών χειρισμών, αλλά και στην βαθύτερη κατανόηση των γενετικών παραγόντων κινδύνου, ο καρκίνος του μαστού εξακολουθεί να παραμένει ο πιο κοινός καρκίνος στις γυναίκες. Και αυτό που είναι πιο ανησυχητικό : η επίπτωση του καρκίνου του μαστού υπολογίζετε να διπλασιαστεί παγκόσμιος
κατά του 2040 με αύξηση συχνότητας στης νέες γυναίκες. Με τόσες ζωές να διακυβεύονται, θέλουμε να παρέχουμε στα κορίτσια και στης γυναίκες έγκαιρη πληροφόρηση για τους παράγοντες κινδύνου που συσχετίζονται με το τρόπος ζωής και με το περιβάλλον. Η αλλαγή είναι ένα ταξίδι. Κάνε τώρα το πρώτο βήμα, κάνε την αρχή.
  1. Να πιστεύεις στον εαυτό σου.

Να είσαι ένα θετικό παράδειγμα. Έχεις την δύναμη να κάνεις και να υποστηρίζεις μια σημαντική   αλλαγή– για τον εαυτό σου, για τα παιδιά σου και για πόλους άλλους συνανθρώπους.
  2. Καθιερώνουμε τακτική φυσική άσκηση.

Η σύγχρονη εποχή με περισσότερο χρόνο εργασίας, με το να
χαλαρώσουμε μπροστά στην τηλεόραση, να σερφάρουμε στο διαδίκτυο, να οδηγήσουμε μας περιορίζει την δυνατότητα να
γυμναστούμε συχνά και τακτικά.
  3. Ελέγχουμε το σωματικό βάρος.

Η παχυσαρκία είναι μια επιδημία στη σημερινή εποχή και είναι ένα αποδεδειγμένο παράγον κινδύνου για το καρκίνο του μαστού. Μια σωστή διατροφή μαζί με συστηματική εξατομικευμένη φυσική άσκηση είναι επιτακτική ανάγκη για την απόκτηση και διατήρηση υγιεινού σωματικού βάρους.

  4. Δεν καπνίζουμε.
Η αποφυγή βλαβερών συνηθειών, όπως το κάπνισμα, που αποδεδειγμένα σχετίζεται με το καρκίνο του μαστού άλλα και με άλλες
κακοήθειες (καρκίνος φάρυγγα, λάρυγγα, οισοφάγου, πνεύμονα, ουροδόχου κύστεως και άλλοι), μας προφυλάσσει σε πολύ μεγάλο βαθμό από την ανάπτυξη των καρκίνων αυτών.
  5. Τρώμε υγιεινά

Με μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή με ιδιαίτερη έμφαση στη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Διαλέγουμε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, χόρτα, ελαιόλαδο, σπόροι, ψαριά, πουλερικά σε καθημερινή βάση και με προτίμηση τα
σπιτικά φαγητά και όσο είναι δυνατόν από βιολογικά προϊόντα.
Περιορίζομε την κατανάλωση ζάχαρής , αμύλου, αλκοόλ και
κεκορεσμένων λιπαρών οξέων.

   6. Διαχείριση του στρες. Κοιμόμαστε καλά
Η συναισθηματική φόρτιση μπορεί να επηρεάζει την ποιότητα ζωής, ακόμα και να συμβάλει στην εμφάνιση του καρκίνου του μαστού. Ο φόβος για την κακοήθεια, η κατάθλιψη, και το άγχος μπορεί να εξατμίσουν όλη την ενεργεία σου και να σου κλέψουν την χαρά της ζωής. Είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε αρκετό χρόνο ύπνου σε φυσιολογικό βιορυθμό, έτσι ώστε, να δώσουμε την ευκαιρία σε κυτταρικό επίπεδο να γίνουν η απαραίτητες διορθωτικές και επανορθωτικές διεργασίες.
  7. Λαμβάνουμε υπόψη την εγκυμοσύνη νωρίτερα
Μπορεί να χρειάζονται πολλά για να έχουμε ένα παιδί – σύντροφος, χρόνο, ενεργεία, ασφάλεια, πόροι, και πρώτα η ικανότητα να μείνουμε έγκυος. Εάν υπάρχουν προϋποθέσεις, είναι προτιμότερο να ξεκινήσεις την οικογένεια νωρίτερα πάρα αργότερα, έχοντα υπόψη ότι τόσο οι νωρίτερα εγκυμοσύνες όσο και παρατεταμένο χρόνο θηλασμού μπορούν να μειώσουν το ρίσκο για καρκίνο μαστού
8. Να ενθαρρύνουμε το θηλασμό γενικά και για μεγαλύτερο διάστημα
Είναι γεγονός ότι λίγες γυναίκες θηλάζουν πάνω από 6 μήνες. Ο θηλασμός μειώνει το κίνδυνο του καρκίνου του μαστού επειδή τα κύτταρα του μαστού γίνονται πιο ώριμα, και επίσης μαζί με την εγκυμοσύνη δημιουργούνται γενετικές αλλαγές οι όποιες προστατεύουν από το καρκίνο του μαστού.

  9. Προσοχή στην θεραπεία αποκατάστασης με ορμόνες.
Είναι προτιμότερο να περιορίζουμε την έκθεση του οργανισμού μας σε επιπλέον ορμόνες, όπως οιστρογόνα και προγεστερόνη. Εάν δεν μπορούμε να τα αποφεύγουμε, τουλάχιστον να τα περιορίζουμε χρονικά.
10. Να γνωρίζουμε καλύτερα το οικογενειακό και προσωπικό ιστορικό.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το προσωπικό και οικογενειακό ιστορικό όσο αφορά το καρκίνο αλλά και άλλους παράγοντες κίνδυνου. Η εκτίμηση όλον αυτόν των παραγόντων από των ειδικό ιατρό δημιουργεί ένα προσωπικό και εξατομικευμένο τρόπο
παρακολουθήσεις και ταυτόχρονος δίνει δυνατότητα έγκαιρης παρεμβάσεις και διαμορφώσεις τρόπου ζωής.
  11. Επιπλέον βήματα για να μειώσουμε το εξαιρετικά αυξημένο κίνδυνο.
Οι γυναίκες με διαπιστωμένο υψηλό ρίσκο εμφάνισης καρκίνου τουμαστού χρίζουν περ έτερων βήματα, οπός γενετική συμβουλευτική, γενετικά τεστ, φαρμακευτική αγωγή και προφυλακτική χειρουργική. Όλες αυτές τις επιλογές θα συζητηθούν σε ένα πλαίσιο διεπιστημονική ομάδας του κέντρου μαστού.
12. Διαχειρίζομαι την υγειά μας.
Αισθανόμαστε καλλίτερα εάν όλο το σώμα λειτουργεί καλά. Γι’αυτο πρέπει να αντιμετωπίζουμε κάθε ιατρικό πρόβλημα έγκυρα, χωρίς καθυστέρηση. Οι προληπτικές γενικές και ειδικές εξετάσεις, όπως π.χ. η βιταμίνη D, εξασφαλίζουν την υγεία μας.

bottom of page